Aktuality ve školním roce 2022/2023 apod.

Vážení rodiče a zákonní zástupci, milé žákyně a milí žáci,

školní rok se nám rozjíždí, a tak mi dovolte všem popřát hodně síly, pevných nervů a hlavně zdraví. Níže pár organizačních informací k tomuto školnímu roku (text také v ežk na Nástěnce školy):

    1. V pátek 2. 9. 2022 byli žáci seznámeni s bezpečností a ochranou zdraví, požární ochranou a aktualizovaným školním řádem, který je vložen jako příloha do elektronické žákovské knížky ve zprávě na Nástěnce školy a brzy také v záložce Dokumenty na internetových stránkách školy www.drbnik.cz.
    2. V příloze v e-žk také najdete organizaci školního roku (přehled svátků, prázdnin, významných dnů apod.) a konzultační hodiny pedagogů. Kontakty na pedagogické pracovníky najdete na internetových stránkách školy v záložce Škola (viz odkaz https://drbnik.cz/casopis/new4/index.php?option=com_content&view=article&id=734&Itemid=567).
    3. Od tohoto školního roku přibyl předmět Informatika žákům od 7. do 9. ročníku a s ním také nový školní vzdělávací program, který brzy najdete na internetových stránkách školy v Dokumentech (https://drbnik.cz/casopis/new4/index.php?option=com_content&view=article&id=171&Itemid=467). Mj. došlo k rozšíření nabídky volitelných předmětů.
    4. I letos budeme nabízet doučování z hlavních předmětů, informace dostanete od vyučujících v žákovské knížce.
    5. Ohledně kroužků se situace stále vyvíjí a do konce září najdete nabídku na internetových stránkách DDM Mikulov www.ddmmikulov.cz, kde se také přihlašujete.
    6. Obědy a svačinky ve školní jídelně podražily oproti minulému školnímu roku, v rozmezí od 4 do 7 Kč. Podrobnější info na záložce Jídelna na stránkách školy, kde najdete i aktuální jídelníčky nebo na odkazu níže (https://drbnik.cz/casopis/new4/index.php?option=com_content&view=article&id=157&Itemid=458).
    7. V letošním školním roce jsou v rámci projektu Ovoce do škol, Mléko do škol dodávky čerstvého ovoce či zeleniny a mléčných výrobků omezeny jen na žáky 1. stupně a v intervalu jednou za měsíc.
    8. V žákovské knížce, na nástěnce školy, postupně přibývají kritéria hodnocení žáků v jednotlivých předmětech, se kterými jsou žáci seznamováni.
    9. Nově příchozí žáci a rodiče získají přihlašovací údaje do elektronické žákovské knížky od třídních učitelů na prvních třídních schůzkách v úterý 13. 9. 2022. Od 16 hodin proběhne ve školní jídelně schůzka Spolku rodičů a přátel školy Drnholec a od 16.30 třídní schůzky s třídními učiteli v kmenových třídách dětí. Těšíme se na viděnou.
    10. Všechny zákonné zástupce prosím o důsledné omlouvání dětí (viz školní řád Omlouvání, kde najdete podrobné informace kdy, kam a komu psát).

Přeji Vám bezproblémový a úspěšný školní rok 2022/2023. S pozdravem Hana Vlková

Maraton Emila Zátopka na 2. stupni – 6. 9. 2022

Vstup do fotogalerie

V úterý 6. září proběhl na krásně upraveném Starátku tradiční běh Emila Zátopka. Počasí, které moc nepřálo, vůbec neovlivnilo výkony žáků, organizaci a celkově velmi klidný a pohodový průběh této akce. Všem děkuji za krásné výkony a pozitivní přístup.

Stanislav Pichanič, foto Tomáš Procházka

Zahájení školního roku 2022/2023

Vstup do fotogalerie

A je to tady! Ve čtvrtek 1. 9. 2022 jsme opět všichni společně zahájili nový školní rok. Ať se nám všem daří.

foto Markéta Pernesová

Běh Emila Zátopka - 6. 9. 2022

Vstup do fotogalerie

V úterý 6. 9. 2022 proběhl branný den i na prvním stupni naší školy. Tradičně po zdravovědě následuje běh Emila Zátopka.

foto Markéta Pernesová

Podzimní hrátky - 22. 9. 2022

Vstup do fotogalerie

Ve čtvrtek 22. 9. 2022 jsme se na naší školní zahradě rozloučili s létem. Na děti všech věkových kategorií čekaly podzimní úkoly se kterými si hravě poradily. U ohně jsme si opekli špekáčky. Zazpívali jsme si, zahráli nějakou tu hru. Kdo chtěl, vydováděl se ještě na průlezkách. S lampiónky a osvětlenými dýněmi se děti vrátily do svých domovů. Děkujeme všem rodičům a dětem za pěkné rozloučení s létem.

pedagogové 1. stupně, foto Markéta Pernesová

Bedna školy – černobílý den – 29. 9. 2022

Vstup do fotogalerie

Prázdniny utekly jako voda. Září už je skoro za námi a zkušební kolo Bedny školy bylo před námi. Tentokrát jsme ve skříni dlouho hledat nemuseli. Ve fotogalerii naleznete výsledky našeho pátrání po černobílém oblečení. ??

A kde se letos vzaly nápady na převleky? V prvním školním týdnu si namáhali hlavičky žáci druhého stupně. S jejich nápady se v průběhu roku postupně seznámíme. ?? Díky otázkám v Moodlu si připomeneme pravidla slušného chování. Hlavním tématem letošního roku je etiketa.

Radka Tesařová, foto Hana Vlková

Přespolní běh Břeclav – 26. 9. 2022

Vstup do fotogalerie

V pondělí 26. 9. 2022 proběhl okresní přebor v přespolním běhu v Bořím lese v Břeclavi. Za krásného podzimního počasí byly k vidění kvalitní výkony, a to i u našich žáků.

Nejlepšího umístění dosáhl Matyáš Kocman, který vyhrál kategorii mladších žáků, Tomáš Zugárek byl třetí. V této kategorii klukům uniklo vítězství v družstvech o pouhý bod.

Všem žákům děkuji za zodpovědný, kvalitní výkon a těším se na další soutěže.

Stanislav Pichanič

Anthropos Brno – 30. 9. 2022

Vstup do fotogalerie

V pátek 30. 9. 2022 vyrazili šesťáci na exkurzi do brněnského Anthroposu, což je muzeum věnované starší době kamenné a životu v ní na území našeho regionu.

Ráno nás na zastávku provázel drobný déšť, ale našemu nadšení vidět spoustu zajímavých věcí vůbec neubral.

Po příjezdu do Brna jsme se šalinou vydali do Pisárek, kde zmíněné muzeum stojí. Rozdělili jsme se na 6.A a 6.B, protože dohromady nás do jedné expozice bylo moc. Žáci šesté A vyšli do 1. patra, kde už na ně čekala paní průvodkyně a vydali se za pátráním po životě ve starší době kamenné. Součástí expozice je i mamut v životní velikosti. Žáci šesté B mezitím sešli do suterénu, kde už na ně čekala expozice věnovaná nejstarším šperkům a ozdobám lidského těla a hlavně exponát z nejvzácnějších – originál sošky Věstonické venuše!! Po prohlédnutí výstavy se třídy vyměnily, takže každý viděl všechno. Jelikož se počasí nakonec umoudřilo, stihli jsme si vyzkoušet i dětské hřiště v parku muzea.

Zjistili jsme spoustu nových informací, které jsme z vyučování ještě nevěděli. Však se také paní učitelka jistě v hodině dějepisu zeptá, co si pamatujeme. Určitě nám v paměti utkví mamut a soška Věstonické venuše, která je opravdu velmi vzácná a její hodnota je nevyčíslitelná.

P.S. Až na drobné výjimky chválím žáky za vzorné chování při přepravě hromadnou dopravou i v expozicích muzea.

Soňa Zabloudilová

Adaptační výlet 6. ročníku – 23. 9. 2022

Vstup do fotogalerie

V pátek 23.9. 2022 jsme 6.A, B vyrazili na výlet do Brna do Bruna. Dobrodružství začalo už v autobusu z Drnholce, ale všichni vystoupili zdraví na nádraží ve Vranovicích. Pak nastala dlouhá a hlučná cesta vlakem na hlavní nádraží v Brně. Zde jsme přestoupili na trolejbus. Někteří z nás tím jeli poprvé, i to byl tedy zážitek. Jeli jsme namačkaní jako sardinky a pořád se někdo řehtal.

V Brunu nás rozdělili do skupinek po cca 6-7 dětech. Nejvíc jsme se asi nasmáli při úkolu, ve kterém jsme měli s kamarádem přeběhnout obrovský nafukovací polštář a držet se při tom za ruce! Potom proběhlo vyhodnocení a oběd. Po něm jsme mohli ještě chvíli řádit, jezdili jsme i na autíčkách. Bohužel jsme museli ve 2 odejít a jet domů.

Bylo to tam moc hezké, velmi jsme si to užili, určitě doporučuji se tam jet podívat. Doufám, že tento výlet nebyl poslední…

J. Povolný a F. Kočica

Projektový týden 1.A - 19. 9. 2022

Vstup do fotogalerie

V týdnu od 19.9 do 23.9.2022 probíhal u našich prvňáčků projektový týden – „Kamarád sobě i druhým“. V pondělí jsme se učili báseň Paleček a jeho kamarádi a věnovali se adaptačnímu soustředění. V úterý nám deváťáci pomáhali s měřením, vážením, skákáním z místa a počítáním sedů-lehů. V posledních hodinách jsme si vyrobili strom přátelství z našich rukou. Ve středu jsme se věnovali pracovnímu listu, který nám navázal na báseň Paleček a jeho kamarádi. Tvořili jsme ruku se šiškou, spolupracovali ve skupinových pracích a navzájem si pomáhali. Ve čtvrtek měla naše spolužačka Nelinka narozeniny – všichni jsme ji popřáli a hráli adaptační hry – Na kohouta, Veverky či Želvičky. V pátek jsme šli společně i s 1. B na rozhlednu a někteří kamarádi z Drnholce nám ukázali, kde bydlí. Vzhledem ke špatnému počasí jsme se nedostali do Jevišovky. Každopádně máme v plánu tento výlet splnit na jaře. ??

Nikola Zifčáková, foto Markéta Pernesová

Zájezd Vídeň – 7.10.2022

Vstup do fotogalerie

V pátek 7. října 2022 se uskutečnil vzdělávací zájezd do hlavního města Rakouské republiky. Byl primárně určen žákům 7. – 9. ročníku, kteří mají ve škole jako druhý cizí jazyk němčinu, protože úřední řečí v Rakousku je právě němčina.

Nutno podotknout, že celý itinerář (který mimochodem vycházel celý den) naplánovala paní učitelka Lerch.

Na cestu jsme se vydali ráno o půl osmé od školy objednaným autobusem. Kolem deváté jsme byli ve Vídni.

První zastávkou našeho bohatého poznávacího menu byl Hundertwasserhaus – dům s nádhernou nepravidelnou strukturou, zdobený mnoha barevnými obklady.

Poté jsme se přesunuli k Belvederu, kde jsme náš autobus (k nevoli některých účastníků zájezdu) téměř na celý den opustili. Vyrazili jsme na prohlídku zámku, kde je momentálně muzeum obrazů a kde jsme mohli shlédnout díla např. Schieleho, Klimta nebo velmi známého malíře van Gogha.

Následovala krásná procházka sluncem zalitou Vídní ke katedrále Stephansdom, kde žáci přetrpěli nadšení paní učitelky Zabloudilové (která se je jala zkoušet z gotického stylu ??) a následně přišel první dlouho očekávaný rozchod!! Téměř všichni žáci okamžitě zamířili do nedalekého Mc Donaldu, paní učitelky naopak na kafíčko a zákusek.

V jednu hodinu po poledni jsme se zase vzorně všichni sešli na určeném místě a naše pěší!! cesta pokračovala k Hofburgu, kde už na nás čekalo muzeum císařovny Sissi. Bolavé nožky si chvilku odpočinuly na nádvoří zámku a pak jsme se vydali na poslední pěší úsek k budově parlamentu, kde jsme asi tři čtvrtě hodiny čekali na autobus, kterýžto se prodíral hustým pátečním odpoledním vídeňským provozem. To bylo vlastně jediné zpoždění za celý den. Nalodili jsme se do busu a hurá do Prátru!!

Zábavní park plný různých atrakcí již na nás a naše peněženky čekal s otevřenou náručí ??. Hodinový rozchod utekl jako voda a už byl čas na cestu zpět.

Zpáteční cesta proběhla hladce, v sedm hodin večer jsme slavnostně přistáli u naší milované školy, kde už na nás netrpělivě čekali rodiče.

Děkuji paní učitelce Lerch za skvěle naplánovaný den, všem žákům za vzorné chování a už se těšíme na další výlet za poznáním.

Soňa Zabloudilová

Bílá pastelka - 11. 10. 2022

Vstup do fotogalerie

Letošní dobročinná sbírka Bílá pastelka (sbírka na podporu slabozrakých či nevidomých) proběhla v úterý 11. 10. Díky doprovodnému programu lektorek z organizace Tyfloservis se žáci 1. stupně mnohé dozvěděli o životě takto postižených lidí, prakticky si vyzkoušeli, jak pomáhat těmto lidem v běžném životě či na ulici, seznámili se s pomůckami nevidomých a vyzkoušeli si, jak fungují. Děkuji našim třeťáčkům. Ti měli totiž letos sbírku na starosti.

Martina Bejdáková, garant sbírky

Pohár škol okresu Břeclav – 10. 10. 2022

Vstup do fotogalerie

V pondělí 10. 10. 2022 se družstvo našich žáků zúčastnilo fotbalového turnaje škol okresu Břeclav, který se konal v Mikulově. Po velmi dobrém výkonu, kdy naši žáci porazili družstvo ZŠ Mikulov Valtická 3:0 a ZŠ Dolní Dunajovice 6:0, jsme postoupili do jarního finálového kola. Všem žákům děkuji.

Stanislav Pichanič

Výuka venku u čtvrťáků - 13. 10. 2022

Vstup do fotogalerie

Čtvrteční dopoledne se u čtvrťáků učilo celé venku. Vzali jsme si buzolu, mapu, pracovní listy a vyrazili jsme do terénu. Cestou jsme plnili úkoly. Na zastávce jsme vyhledávali spoje, u Dyje určovali směr toku, břeh, přítok. Zopakovali jsme si nosítka pro zraněného a pod Křížkem pojmy úpatí, úbočí a vrchol. Víme, co je obzor, kterým směrem je kostel v Drnholci atd.. Nejvíce se nám líbila práce s buzolou. Po obědě jsme si rukama namalovali podzimní strom. Výuka se nám moc líbila.

PS: V galerii uvidíte i pěkné Podzimáčky od čtvrťáků.

Bronislava Šimčíková, kolektiv 4.A

Drakiáda letiště Drnholec 2022 - 15. 10. 2022

Vstup do fotogalerie

Nikdo z organizátorů netušil, že po krásném slunečném týdnu bude sobotní odpoledne pošmourné. Před druhou hodinou, kdy měla začít drakiáda, se spustilo mžení, ale naštěstí počasí neodradilo mnohé příznivce létajících draků dojít na letiště, aby své draky vypustili. Někteří je až po 15. hodině stahovali zpět z výšin k zemi. V jeden okamžik jsme napočítali úžasných 26 létajících draků ve vzduchu !!! a co víc, většina z účastníků měla draky v maximální výšce a na konci svých "špagátkových" možností!! :-) Takže, ač počasí bylo pochmurné, vítr nám celou dobu přál, draci měli možnost skvěle se proletět a děti i dospělí občerstvit čajíkem a tatrankou. Pro většinu z účastníků měli modeláři z LMK Drnholec připravené krásné odměny např. za prvního draka ve vzduchu, nejvytrvalejšího, největšího, nejvyššího, nejděsivějšího, nejpestřejšího, nejpohádkovějšího, ručně vyrobeného, nejaktivnějšího, nejmladšího a nejstaršího účastníka či pro účastníka, který se trpělivě snažil svého draka dostat do vzduchu a nevzdával to. :-) Všem příchozím i organizátorům děkujeme za tento létající zážitek a těšíme se na ideální povětrnostní podmínky v příštím roce.

Hana Vlková, Foto Markéta Pernesová

Projektový týden 4.A - 17. 10. - 21. 10. 2022

Vstup do fotogalerie

V týdnu od 17. 10. do 21. 10. 2022 proběhl u žáků 4.A projektový týden pod názvem Místo pro mne. A co ve slohu žáci napsali? Pondělí patřilo Drnholci. Mezi spoluobčany jsme zkoumali, zda ví, kdy má naše vlast svátek, jak se jmenuje naše hymna, jaké barvy má naše vlajka atd. Navštívili jsme místní hřbitov a zkoumali, který náhrobek je nejstarší, jaká jména se vyskytovala na našem území obce, kde sídlí firmy a co se zde vyrábí či prodává. Nezapomněli jsme na památky, lékaře a úřady. V úterý jsme si vyráběli lapbook o naší vlasti. Středa patřila našim krajům. Učili jsme se třídit nasbírané informace a zjistit o přiděleném kraji to nejdůležitější. Využili jsme i počítačovou učebnu, to se nám moc líbilo. Ve čtvrtek nás čekal výlet do Jevišovky. Na obecním úřadě nám vše o minulosti řekla paní starostka paní Bošiaková. Uvařili nám tam čaj a dostali jsme tatranku. Moc děkujeme. Na místním hřbitově jsme zkoumali, zda mají starší náhrobek než v Drnholci. Zjistili jsme, že spousta Chorvatů ještě žije v Jevišovce, podle jmen na památníku. Pátek byl asi nejhorší, protože jsme museli u tabule představit náš kraj a mluvit o tom, co jsme si zjistili. Celý týden byl fajn.

třída 4.A, Bronislava Šimčíková

Den bez batohů – 25. 10. 2022

Vstup do fotogalerie

V úterý 25.10. se u nás na škole uskutečnil v rámci Bedny školy tzv. „NO BACKPACK DAY“ neboli „bezbatožný“ den.

S neobvyklým, ale ve světě škol ne neznámým nápadem přišli sami žáci. Už při vstupu do školy jste zjistili, že to nebude typický stereotypní den.

Zadání na tento den znělo jasně – přinést si školní pomůcky v čemkoliv, kromě batohu. Chodby se začaly plnit opravdovými skvosty. K vidění byly například nákupní košíky, kufry, kočárky, přenosky na zvířata, a dokonce i síť na ryby. Nápady byly často velmi originální a povedené.

Děkuji všem, co se zapojili a nebáli se trošku popustit uzdu fantazie.

Radka Tesařová

Veletrh středních škol v Břeclavi – 20. 10. 2022

Vstup do fotogalerie

Ve čtvrtek 20. října navštívili žáci devátých ročníků Břeclav v rámci volby další školy a výběru povolání. Nejprve jsme využili nabídky střední průmyslové školy a obchodní akademie k prohlídce jejich školy s prezentacemi nabízených oborů. Odtud jsme šli na veletrh středních škol, kde se mohli seznámit s různými středními školami a jejich obory v blízkém i vzdálenějším regionu. Kdo chtěl, odnesl si určitě spoustu dojmů i letáků k přemýšlení o výběru následného studia.

Jana Juřenová

Divadlo Radost – 31. 10. 2022

Vstup do fotogalerie

V pondělí 31. 10. 2022 jsme jeli 6. B, 6. A, 7. B, 7. A do divadla Radost Brno. Měli jsme objednané představení: Kráska a zvíře. Jenže jeden herec onemocněl, takže nám zahráli hororovou pohádku Jeníček a Mařenka. Hráli tam dohromady tři herci.

Nejdříve to celé vypadalo jako velký omyl, ale potom se to začalo vyvíjet. Herci hráli s loutkami, promítali na plátno. Chvíli jsme netušili, zda je to pořád pohádka, nebo už realita. Konec vypadal byl opravdu pohádkový, tedy dobro zvítězilo nad zlem.

Nejvíce se nám asi líbil závěr, kdy dětem rozdávali papírové peníze. Doslova lítaly vzduchem a všichni jsme se pro ně natahovali!

Za mě mohu jen doporučit. Bylo to sice trochu zvláštní, ale také zábavné a nádherné.

Sára Lišková, 6.B

Školní kolo basketbalu – 18. 10. 2022

Vstup do fotogalerie

V úterý proběhl ve velké tělocvičně turnaj v basketbalu žáků 8. a 9. tříd, do kterého se zapojilo i družstvo děvčat osmých tříd. Nutno podotknout, že děvčata svou účastí turnaj velmi oživila a podala velmi zdařilý výkon. Všechna utkání byla odehrána ve vysokém tempu a v plném nasazení žáků.

Vítězem se stalo družstvo 9.B, které porazilo družstvo děvčat. Třetí místo obsadili chlapci z 9.A a čtvrté se umístilo družstvo 8.AB.

Všem zúčastněným děkuji za účast a krásné výkony.

Stanislav Pichanič

Přednáška Online obsah za hranou – 6. 10. 2022

Vstup do fotogalerie

Ve čtvrtek v dopoledních dvou hodinách proběhla preventivní přednáška pro žáky 6. ročníku. Žáci byli paní lektorkou p. Kateřinou Vokrouhlíkovou seznámeni s tématem kyberbezpečnosti a vzdělávání v oblasti IT. Tato přednáška vznikla ve spolupráci s Městskou policií Mikulov, CZ.NIC a p. Kožíškem. Pro žáky byla přednáška velice přínosná (dle jejich slov) a navíc si z přednášky odnášeli USB nosič ("flešku"). :-) Věřím, že se naši šesťáci budou nyní pohybovat v kyberprostoru bezpečněji a rozvážněji.

Text Hana Vlková, Foto Lucie Takáčová

Revolution train v Mikulově – 24. 10. 2022

Vstup do fotogalerie

V pondělí jsme se s žáky 8. a 9. ročníku vydali autobusem do Mikulova na nádraží, kde žáky čekal vlak s názvem Revolution Train. Tento protidrogový preventivní program, který do Mikulova zavítal již podruhé během několika let, se uskutečnil ve spolupráci s městem Mikulov a Městskou policií Mikulov. Interaktivní program provedl návštěvníky pravdivým příběhem mladých lidí (téměř vrstevníků) od začátku experimentování s návykovými látkami přes vznik závislosti, vážnou dopravní nehodu, páchání trestné činnosti, destrukci osobnosti, hledání cesty bez návykových látek až po uzdravení se ze závislosti u některých aktérů příběhu. Snad většina z žáků chvíli přemýšlela o sobě, o vlivu návykových látek, o svých snech, touhách, přáních i životních cílech.

Všem, kteří se ve svém životě dostanou na rozcestí, přeji, aby si zvolili tu "správnou" cestu, která je zavede v životě co nejdál.

Hana Vlková

Soustředění s tanečním kroužkem - 4. - 5. 11. 2022

Vstup do fotogalerie

Z pátka na sobotu se členové tanečního kroužku sešli v naší tělocvičně, aby natrénovali sestavu na vystoupení, která nás čekají už v tomto měsíci. Do tanečního kroužku letos chodí 24 děvčat a 4 chlapci. Na soustředění nás bylo 26 z toho 18 tanečníků přespalo. Užili jsme si to všechno plnými doušky. Snad máme i natrénováno. Uvidíme už v úterý v našem tanečáku.

PS: Děcka byly fajn, žádná zranění, žádné problémy a práce nám šla od ruky. Děkuji rodičům za důvěru a děckám za fajn trénink.

Bronislava Šimčíková, vedoucí kroužku

Rozsvěcování stromečku - 27. 11. 2022

Vstup do fotogalerie

Na první adventní neděli jsme se sešli na náměstí, abychom si společně zpříjemnili předvánoční atmosféru. Za zpěvu vánočních písní žáků naší školy jsme ochutnávali horký čaj, svařené víno, klobásu a na jarmarku si mohli koupit něco hezkého pro potěšení.

Martina Bejdáková, foto Markéta Pernesová

Školní kolo přehazované dívek – 15.11. 2022

Vstup do fotogalerie

Děkuji za účast a hezké sportovní výkony v přehazované žákyň 6. - 7. a 8. – 9. tříd.

Lucie Takáčová

Bedna školy – ve společenském oděvu – 28. 11. 2022

Vstup do fotogalerie

Šachový turnaj v Břeclavi - 29. 11. 2022

Vstup do fotogalerie

V úterý 29. 11. 2022 se šachisté naší školy vypravili na šachový turnaj do Břeclavi. Družstvo mladších žáků ve složení Hryčovský Martin, Trojek Ondřej, Kovář Jimi a Feigerl Marek obsadilo v okresním kole družstev krásné třetí místo. Za starší žáky nás reprezentovalo družstvo "B" ve složení Hanker Vilém, Kocman Marek, Janakiev Jakub a Valášek Jiří a družstvo "A" ve složení Zugárek Petr, Zugárek Tomáš, Hryčovský Štěpán a Matoušek Jan. Družstvu "A" se podařilo svými neskutečnými výsledky vybojovat první místo a postupuje do krajského kola. Všem šachistům děkuji za důstojnou reprezentaci naší školy v šachové hře a za dosažené výsledky na turnaji. Panu Zugárkovi děkuji za doprovod a podporu našich týmů. Postupujícím žákům přeji v krajském kole 2023 hodně štěstí.

Hedvika Škrabalová

Vánoční akademie, konzultace s rodiči - 29. 11. 2022

Vstup do fotogalerie

V úterý 29. 11. 2022 od 16 hodin bylo ve škole plno, všude se svítilo, neboť jsme po dvou letech proticovidových opatření mohli opět přivítat zákonné zástupce a rodiče na tradičních třídních schůzkách s vánoční akademií a jarmarkem. Všem vystupujícím a také paním učitelkám, které s žáky vystoupení nacvičovaly, patřil velký potlesk. Krásné vánoční a předvánoční výrobky žáků byly vystaveny ve školní jídelně. Pak přišly na řadu konzultace s třídními učiteli a pevně věřím, že na každého rodiče čekala alespoň jedna dobrá zpráva.

pedagogové ZŠ, foto Markéta Pernesová

Přehazovaná 6. a 7. tříd 29. 11. 2022

Vstup do fotogalerie

Projektový týden 2.A - 2. 12. 2022

Vstup do fotogalerie

V průběhu celého týdne od 28. 11. do 2. 12. 2022 probíhal u druháků projektový týden "Jaké je to u nás doma". Děti se neučily podle rozvrhu, úkoly plnily většinou ve skupinkách. Děkuji rodičům za přípravu dětí na projekt. Všechny děti moc chválím, pracovaly s radostí, dosahovaly výborných výsledků. Většina jejich snažení je zachycena na fotografiích.

Hedvika Škrabalová

Projektový týden 2.B - 2. 12. 2022

Vstup do fotogalerie

V posledním listopadovém týdnu měli druháčci týdenní projekt „Jaké je to u nás doma“. Během týdne nás děti seznámily se svými rodinami, tvořily rodokmen, erb své rodiny, pětilístek, malovaly svůj pokojíček, psaly věty o svých nejbližších. Také jsme si vánočně nazdobili stromeček, za který děkujeme rodičům Štěpíka. Dětem se nejvíce líbilo tvoření, kreslení a zdobení adventních pytlíčků, ve kterých nás díky rodičům čeká každý den nějaké překvapení :-D.

Zuzana Mrenicová

Skok vysoký na 1. stupni - 6. 12. 2022

Vstup do fotogalerie

V úterý 6. 12. soutěžily děti z 1. stupně ve skoku vysokém. V nejmladší kategorii uspěl nejlépe Zdeněk Suchánek, Marek Bešta a Terezka Krupková. Mezi děvčaty od 3. do 5. třídy se nejlépe umístily Ema Pitáková, Anika Vamberská a Petra Skřivánková. Ve stejné kategorii u chlapců byl nejlepší Jimi Kovář, Jindra Šebesta a Lukáš Klenovič. Děkujeme všem dětem za účast a krásné výkony. Všechny děti dostanou zasloužené body do sportovce roku a my se budeme těšit opět za rok.

Zuzana Mrenicová, Hedvika Škrabalová

Drnholecký jarmark - 10. 12. 2022

Vstup do fotogalerie

Program zahájili žáci dramatického kroužku. Vánoční atmosféru umocnilo vystoupení žáků naší školy z druhé a čtvrté třídy. K pohybové aktivitě přítomné diváky vyburcoval taneční kroužek. Závěr patřil folklorním souborům Dunajek a Jarabáček. Všem vystupujícím děkujeme a těšíme se na příští rok.

Bronislava Šimčíková, Hedvika Škrabalová

Výtvarná soutěž - 13. 12. 2022

Vstup do fotogalerie

Od půlky září do konce listopadu probíhala na prvním stupni naší školy výtvarná soutěž. Kdo se chtěl do soutěže zapojit, mohl si vybrat ze dvou námětů – PODZIMNÍ PŘÍRODA nebo POHÁDKOVÁ POSTAVA. Do soutěžení se nakonec zapojilo 37 žáků, někteří odevzdali práci z obou námětů. Odborná porota ve složení Mgr. Hana Vlková, Mgr. Martina Lerch a Mgr. Hedvika Škrabalová ocenila v kategorii školky a přípravné třídy práci Honzíka Malíka a Emy Jirků. Z pátých tříd byla k posouzení předložena pouze jediná podzimní krajina od Aniky Vamberské z 5.A. Z kategorie prvních až čtvrtých tříd porotu upoutaly podzimní krajiny od tvůrců Julie Dvořákové ze 2.A, Gábiny Beštové ze 4.A, Anety Radkovičové ze 2.A, Štěpána Bejdáka ze 2.B a Davida Sedláka z 1.A. Mezi pohádkovými postavičkami zaujaly práce Gábiny Beštové ze 4.A (Cipísek) a Anety Radkovičové ze 2.A (Malá čarodějnice). Všem zúčastněním děkujeme za výtvarné práce, které jsou vystaveny v dolním vestibulu naší školy. Oceněným přejeme další tvůrčí nápady. Těšíme se na účast v dalším soutěžení.

Hedvika Škrabalová

Besídka pro seniory - 15. 12. 2022

Vstup do fotogalerie

Ve čtvrtek 15. 12. 2022 v programu na besídce pro seniory vystoupili i žáci naší školy a děti z mateřské školky. Pro umocnění vánoční atmosféry zazněly především vánoční skladby a písně, koledy. Účinkujícím děkujeme a všem přítomným seniorům přejeme v novém roce hlavně zdraví.

foto Markéta Pernesová a Hedvika Škrabalová

Mikuláš, anděl a čert – 5. 12. 2022

Vstup do fotogalerie

V pondělí vám takhle přišly 4 mýtické postavy do ředitelny a že chtějí za všemi žáky základní školy a dětmi mateřské školy, tak jsme se společně vydali do všech tříd, které máme! :-) No a jelikož to byl svatý Mikuláš, který je štědrý a hodný, podaroval žáky a děti sladkým perníkem a za odměnu vyslyšel krásné básničky a písničky. V nadělování mu pomáhali dva čerti a anděl. Děkuji žákům, členům žákovské rady, Gabči Luknarové, Denisi Lukáčovi, Tomáši Masaříkovi a Pavlu Straubovi za krásnou mikulášskou nadílku.

Hana Vlková

Přehazovaná 8. a 9. tříd – 6.12. 2022

Vstup do fotogalerie

V pondělí proběhl turnaj v přehazované žáků a žákyň 8. a 9. tříd v přehazované. Na prvním místě se umístilo družstvo 8. tříd (Dřevojánková, Hušková, Krupková, Šobrová, Vamberská, Hanker, Šperka) na druhém místě družstvo 9.A (Dřevojánková, Lukášková, Řešilová, Zemánková, Masařík, Lukáč, Nguyen, Zourek) a na třetím družstvo 9.B (Černošová, Stupňánková, Feitl, Grunert, Kalianko, Rabata) Děkuji Všem zúčastněným a vítězům.

Za kabinet TV Lucie Takáčová

Vánoční Bedna školy – 21. 12. 2022

Vstup do fotogalerie

V prosincovém kole Bedny školy jsme se měli vyzdobit za něco, co souvisí s Vánocemi, takže naši školu ve středu zdobily dárečky, ozdobené a světélkující stromečky, bílí sněhuláci, "santové" a jeho sobi či pomocníci a další nápady. Do večera pak žáci měli odpovědět na otázky z etikety a pak už jen čekat, jak dopadne vánoční kolo Bedny školy a která třída se ujme vedení. Už se těším na další kolo. O čem pak asi bude?:-)

Vánoční soutěžení – 22. 12. 2022

Vstup do fotogalerie

Poslední den školy před Vánocemi jsme si zpestřili vánočními besídkami, vánočním šplhem na 1. stupni a vánočním soutěžením na 2. stupni, které si pro své spolužáky připravili žáci 9. A a 9. B. Spolu se svými třídními učitelkami vymysleli a připravili 16 stanovišť s úkoly, které měli spolužáci z 6.-8. tříd plnit. Jedním z úkolů bylo složení básničky z daných slov. Zde je básnička, kterou složili žáci Denis Jindra a Roman Šedivý ze 7. B: Kouzelné Vánoce začínají, řízky se na pánvi smaží, sobi lesem pobíhají, rodiny u krbu sedávají, zázraky se stávají, když punč si lidé nalévají a tradice dobrovolně dodržují.

Děkujeme všem za krásně strávený předvánoční den ve škole.

Přání k Vánocům a do nového roku 2023

Vánoční šplh na 1. stupni - 22. 12. 2022

Vstup do fotogalerie

Ve čtvrtek 22. 12. se na 1. stupni závodilo ve šplhu. Mezi nejlepšími byli Zdeněk Suchánek, Terka Krupková, Marek Bešta, Verča Valášková, Petra Skřivánková, Verča Králová, Jimi Kovář, Lukáš Klenovič a Honza Bošiak. Děkujeme všem za účast a krásné sportovní výkony. Po šplhu nás všechny u hudby rozhýbala a zahřála paní učitelka Šimčíková. Poslední den před Vánocemi jsme zakončili ve třídách vánočními besídkami.

TU 1. stupně

foto Markéta Pernesová

Výuka zábavně u čtvrťáků - leden 2023

Vstup do fotogalerie

Ve třetím lednovém týdnu v rámci přírodovědy, slohu a pracovních činností si děti vyzkoušely pokusy na téma vlastnosti látek. Ve slohu popisovali činnost a podle plánků se pokusili všichni žáci postavit zadaný model domu. Výuka se dětem líbila a tešíme se na čtvrteční projekt, kdy se všichni octneme v pravěku.

Bronislava Šimčíková

Volba prezidenta z říše fantazie 25. 1. – 26. 1.

Vstup do fotogalerie

Od středy do čtvrtka se u nás na 1. stupni rozhodovalo o prezidentovi z říše fantazie. Volby probíhaly dle regulí. Zasedla volební komise, která dohlížela na správný průběh voleb, voliči měli k dispozici volební lístky, které vhazovali do volební urny a komisaři poté pod dozorem sčítali hlasy. Z prvního kola voleb vzešli dva kandidáti: Krteček a Harry Potter. Kdo bude prezident? O tom rozhodlo druhé kolo, ve kterém jednoznačně zvítězil Harry Potter. Vítězi blahopřejeme k vítězství a voličům děkujeme za jejich hlasy. Děti si zvolily Harryho Pottera. Jestlipak bude mít prezident nás dospělých také schopnosti kouzel a čárů?

Martina Bejdáková

Šachový turnaj v Břeclavi - 26. 1. 2023

Vstup do fotogalerie

Ve čtvrtek 26. 1. 2023 se žáci naší školy - Petr Zugárek, Tomáš Zugárek, Štěpán Hryčovský a Jeník Matoušek - vypravili do Břeclavi na krajské kolo v šachovém turnaji družstev. Na turnaji si kluci odehráli sedm pěkných zápasů. Panu Matouškovi děkuji za odvoz z turnaje domů a chlapcům za profesionální reprezentaci školy.

Hedvika Škrabalová

4. kolo Bedny školy – 26. 1. 2023

Vstup do fotogalerie

Ve čtvrtek 26. 1. 2023 přišla většina žáků do školy svátečně oblečena a užili si výuku ve společenském oblečení. Dívky si vzaly košili, motýlka, nebo kravatu, pokrývku hlavy a nakreslily si knírek. Chlapci přišli v krásných šatech, sukních, vzali si kabelku, ozdobili si vlasy mašličkou a krk korálky. Zahanbit se nenechali ani učitelé, kteří se oblékli do parádních kousků, které objevili ve svém šatníku. Odpolední test se věnoval zásadám slušného chování a pravidlům zdravení, tykání a vykání.

Pravěk ve 4.A - 30. 1. 2023

Vstup do fotogalerie

Ve čtvrtek 26. 1. 2023 jsme prožili den v pravěku. Už v pondělí jsme byli rozděleni do tlup. Každá tlupa se domluvila, co, kdo přinese. Ve středu, v pracovních činnostech, jsme si vytvořili pískováním pravěké zvíře. Druhý den ráno to vypuklo. Hned při příchodu do třídy si každá tlupa postavila chýše, jeskyně, prostě úkryt. A tam jsme celý den vyráběli zbraně, nástroje a oblečení. Chovali jsme se jako pravěcí lidé. Třídou neustále znělo: Hu, hu, ja, ja, ho, ho....Tvořili jsme pokřiky, recepty s mamutem, vařili si čaj z bylinek a kaši z ovesných vloček. V tlupách vznikaly první plány, jak ulovit zvíře - nástěnné malby. Nechyběly scénky, jak se tlupy domlouvaly na lov. Pravěcí muži nám ukázali, jak kradli ženy z dalších tlup v okolí. Celý den jsme si prostě užili. Nejvíc se nám líbila výroba zbraní a nejhorší bylo vše uklidit a vyplňovat pracovní listy od paní učitelky. Ještě ve středu si každý vyrobíme Venuši. Na to se už moc těšíme.

Kolektiv 4.A a Bronislava Šimčíková

Beseda o zahraničních misích armády ČR

Vstup do fotogalerie

Již tradičně koncem ledna (letos 20. 1. 2023) přivítají naši deváťáci hosty na zmíněné besedě.

Již tradičně jedním z hostů byl pan David Hušek (letos opět člen aktivních záloh Armády ČR), který patří k zakladatelům této tradice.

Již tradičně si s sebou pan Hušek přivede minimálně jednoho hosta. Letos tím zmíněným hostem byla paní kpt. Petra Kudová, která se s námi přišla podělit o zkušenosti z misí v afrických republikách – Sierra Leone, Libérii a Středoafrické republice.

Již tradičně nás čekala spousta zajímavých informací, např. o těžbě diamantů právě ve zmíněných afrických republikách, spousta fotek a dokonce dokument ČT, natočený práce s paní Kudovou.

Již tradičně nám opět nestačila časová dotace tří vyučovacích hodin, protože naši hosté mají pro nás vždy mnohem víc zajímavostí, než stihneme vyslechnout a vidět. Ne, opravdu to není nuda, spousta z nás si v duchu srovnává život ve zmíněných destinacích s naším poklidným žitím, s dostatkem jídla a veškerého zázemí…

Již tradičně se těším na další rok, až se další deváťáci znovu setkají s našimi zajímavými hosty.

Soňa Zabloudilová

Venuše v pracovních činnostech - 1. 2. 2023

Vstup do fotogalerie

Bronislava Šimčíková

Ohlédnutí za I. pololetím ve 3. A - 1. 2. 2023

Vstup do fotogalerie

Ohlédnutí za 1. pololetím – 3. A

Daří se mi v matematice. Mám rád jídlo ze školy, třeba rýži. Ve škole se mi líbí elektronická tabule. Chci umět spravovat. (Tomáš Švarc)

Mám rád počítání a Tv. Líbí se mi angličtina, Tv a když je na nás paní učitelka hodná. Chci pomáhat kamarádům. (Pavel Lahvička)

Daří se mi matika. Mám rád, když hrajeme nějakou hru. Líbí se mi, když je ticho. Chci umět pořádně házet. ( Maty Polášek)

Ve škole se mi daří matematika. Mám rád kamarády. Líbí se mi vyučování. Chci umět spravovat věci. (Marek Feigerl)

Daří se mi matematika. Mám ráda, když jedeme se školou na výlet. Líbí se mi, když píšeme písemku. Chci se zlepšit v anglickém jazyce. (Maruška Lišková)

Daří se mi tělák. Ve škole nemám rád nic. Líbí se mi Tv. Chci umět pracovat. (Honza Majerský)

Daří se mi nejvíc v matice. Ve škole mám nejraději výtvarku. Ve škole se mi nejvíc líbí, když jsou všichni kamarádi. Chci umět víc anglický jazyk. (Kamča Rucká)

Daří se mi angličtina, Hv a Tv. Mám rád ve škole, že mám kamarády. Ve škole se mi líbí, když je ticho a všichni pracují. Já chci umět šít a mluvit německy. (Ondra Peřina)

Daří se mi matematika. Mám ráda, když můžu pomáhat paní učitelce. Líbí se mi, když počítáme. Chci umět kreslit. (Ema Straubová)

Daří se mi matematika. Mám ráda, když dostáváme vysvědčení. Líbí se mi, když na tabuli hrajeme výukové hry. Chci umět rychleji šplhat v tělocviku. (Evička Mitischková)

Daří se mi v kroužcích a ve výtvarce. Mám ráda kamarády a Vv. Líbí se mi, když pomáhám a je ticho. Chci, aby tu nikdo nezlobil. (Lucka Šragová)

Daří se mi tělesná výchova. Mám rád sport. Líbí se mi sport. Chci umět být hodný. (Jindra Šebesta)

Daří se mi výtvarná výchova. Mám ráda, když pomáhám. Líbí se mi, když nám paní učitelka vymyslí hry. Chci umět šplhat. (Lenka Odehnalová)

Daří se mi Vv. Mám ráda prvouku. Líbí se mi, když kluci nezlobí. Chci umět hrát na kytaru.

(Terka Pivoňková)

Daří se mi Tv. Mám rád kamarády. Líbí se mi tělocvik. Chci umět být hodný. (Ondra Kocman)

Daří se mi tělocvik. Líbí se mi, když se učíme. Chci umět dělat tělocvik. (Milan Černek)

Daří se mi tělocvik. Mám rád holky. Chci umět šplhat. (Pepa Grbavčic)

Daří se mi Hv. Mám rád, když ve škole dostávám jedničky. Chci umět lézt na tyči. (David Zelníček)

Daří se mi matika. Mám rád vysvědčení. Mně se líbí, když je ticho. Chci umět češtinu. (Adam Polák)

Daří se mi Vv. Mám ráda paní učitelku. Chci umět češtinu. (Verča Němcová)

Daří se mi Tv a Vv. Mám ráda, když nám paní učitelka čte. Líbí se mi, když ve třídě hrajeme hry. Chci se naučit anglicky. (Simča Suparičová)

tř. učitelka Martina Bejdáková

Divadlo 3.A - 2. 2. 2023

Vstup do fotogalerie

Děti ze 3. A nacvičily pohádku Dědečkova rukavička, v pracovních činnostech si vyrobily masky a přišly ji zahrát dětem z přípravné třídy a žáčkům z prvních tříd. Děkuji rodičům za pomoc při přípravě kostýmů a hercům za hezký divadelní zážitek.

Martina Bejdáková

Školní ples 2023

Fašank na 1. stupni – 16. 2. 2023

Vstup do fotogalerie

V poslední masopustní čtvrtek - tzv tučný čtvrtek, si čtvrťáci i 1. A udělali výuku s touto lidovou tradicí. Rodiče a prarodiče dětem napekli různé masopustní dobrůtky. Nechyběly klobásy, špek či škvarkovka. V letošním roce jsme se poprvé s maškarami vydali i do ulic Drnholce s fašankovým průvodem společně s 1.A třídou. V sobotu, kdy se měl průvod konat, se uskutečnil školní ples a proto fašank nechodil. Prošli jsme ulicemi Husovou a Havlíčkovu, kde jsme předvedli tanec Pod šable. Lidé vycházeli z domů, zpívali a veselili se s námi. Měli pro maškary nachystány koblížky, boží milosti, ale také perníčky a řízečky. Nechyběl v sychravém počasí teplý čaj, který hlavně mně zahříval prstíky. Děti ze čtvrté i první třídy si to náležitě užily a těší se na příští rok. Děkujeme všem, kteří nás tak hezky pohostili.

Bronislava Šimčíková

Recitační soutěž - 16. 2. 2023

Vstup do fotogalerie

Ve čtvrtek 16. 2. 2023 proběhla na naší škole recitační soutěž. První místo ve školním kole v kategorii prvních tříd obsadila Nela Polčáková, v kategorii druhých a třetích tříd Eva Mitischková, v kategorii čtvrtých a pátých míst první místo získala Veronika Králová, v kategorii šestých a sedmých tříd si první místo vybojovala Jolana Lukáčová a z nejstarších žáků se na prvním místě umístila Karolína Stupňánková. Všem soutěžícím děkuji za pěkná vystoupení, postupujícím přeji úspěch v okresním kole.

Hedvika Škrabalová, Markéta Pernesová

5. kolo Bedny školy – 24. 2. 2023

Vstup do fotogalerie

Kuchař peče, vaří, smaží,

dobroty se vařit snaží.

Vařečkou či jenom lžící

míchá v hrnci pod poklicí.

Tímto říkadlem by se dalo popsat 5. kolo Bedny školy. Žáci i učitelé se proměnili v kuchaře a z domu přinesli krásné zástěry. Odpolední vědomostní test byl zaměřený na pravidla stolování. První místo prozatím uhájila třída 6.A. Třída 6.B je na druhém místě.

Taneční soutěž na 1. stupni - 21. 2. 2023

Vstup do fotogalerie

V úterý 21. 2. 2023 se sešlo 50 závodníků, kteří si chtěli zatancovat a zkusit štěstí v taneční soutěži. Všichni byli skvělí. Porota to měla hodně těžké, ale nakonec si 100 bodů do sportovce za 1. místo v kategorii 1. - 2. tříd odnesla Nela Polčáková. Za ní skončila Viktorie Zahrádková a Magdalena Gnojková. V kategorii 3. - 5. tříd děvčat se nejlépe umístila Petra Skřivánková. Další místa obsadila Laura Janakieva a Gabriela Beštová. Mezi chlapci téže kategorie vyhrál Jan Bošiak. Na druhém a třetím místě skončili Jindřich Šebesta a Martin Hryčovský. Pohár angažovanosti si převzal Martin Matkowitsch a Sára Syrová. Oceněným gratulujeme. Všem soutěžícím děkujeme za účast.

Bronislava Šimčíková

Keltové u čtvrťáků - 23. 2. 2023

Vstup do fotogalerie

Jak Keltové žili? Proč se o nich vlastně učíme? Co všechno uměli? A co se do dnešní doby dochovalo? Na všechny otázky znají žáci čtvrté třídy odpovědi. A aby si učivo lépe zapamatovali, tak si ve čtvrtek 23. 2. 2023 vytvářeli oppida, neboli keltská opevnění z přírodních materiálů. A vězte, všechny to bavilo a všem se to moc podařilo. Děkuji rodičům za spolupráci a dětem za prima hodiny.

Bronislava Šimčíková

Školní kolo konverzační soutěže v anglickém jazyce – 9. 2. 2023

Vstup do fotogalerie

Dne 9. 2. 2023 proběhlo školní kolo konverzační soutěže v anglickém jazyce, a to ve 2 kategoriích - I. A / 6. + 7. třída/ a II. A /8. + 9. třída/. Celkem se přihlásilo 17 soutěžících a porota složená z vyučujících anglického jazyka měla těžké rozhodování. Úroveň komunikativních znalostí a dovedností jednotlivých žáků v AJ se rok od roku zvyšuje. První místo v kategorii I. A obsadil Marek Kocman ze 7. A, v kategorii II. A Adéla Zajícová z 9. B. Oba soutěžící postupují do okresního kola, které se bude konat 9. 3. 2023 na ZŠ Slovácká Břeclav. Držíme jim palce v dalším klání. Všem ostatním účastníkům školního kola soutěže děkujeme za účast a skvělou atmosféru.

Šárka Šebelová

Pinocchio v Radosti – 13. 2. 2023

Vstup do fotogalerie

V pondělí 13. února třeťáci a páťáci navštívili divadlo Radost v Brně. Shlédli jsme představení Pinocchio. Většině dětí se pohádka líbila a odvezli jsme si pěkný kulturní zážitek.

Anika Vamberská, 5.A

24. školní ples – 18. 2. 2023

Vstup do fotogalerie

Planetárium Brno - 1. 3. 2023

Vstup do fotogalerie

První středu v měsíci březnu

Oslava MDŽ pro seniory - 8. 3. 2023

Vstup do fotogalerie

Ve středu 8. 3. proběhla v kulturním domě oslava MDŽ. Se svým vystoupením se přišly předvést děti z 1. stupně. Nechyběly lidové tance, zpěv lidových písniček, flétny, básničky a také harmonika. Děti ze školní družiny vyrobily krásná přání. Všem dětem děkujeme za jejich snahu a chuť ukázat, co se ve škole naučily.

Kolektiv 1. stupně

Švihadlák - 3. 3. 2023

Vstup do fotogalerie

Koncem února a začátkem března soutěžily děti 1. stupně v rámci hodin tělesné výchovy ve skákání přes švihadlo. Cílem bylo naskákat snožmo co nejvíce přeskoků za jednu minutu.

V 1. kategorii zvítězila Majda Gnojková s 94 přeskoky. Druhý byl Štěpán Bejdák a po něm se umístila Terka Krupková.
Mezi děvčaty 3. - 5. byla nejlepší Nikča Růžičková, která naskákala 173 přeskoků, za ní se umístila Anika Vamberská a Venda Šebestová.
U chlapců v téže kategorii zvítězil Nikolas Lečbych s 138 přeskoky. Na dalších místech byli Emil Pliska a Jimi Kovář.
Děkujeme všem dětem za jejich snahu.

Zuzana Mrenicová

Vynášení Morany - 21. 3. 2023

Vstup do fotogalerie

V úterý 21. 3. 2023 celý první stupeň vítal jaro. Žákům z 5.B děkujeme za výrobu představitelky zimy - Morany. Po úspěšném upálení Morany jsme si zahráli hry, zazpívali a za krásného svitu sluníčka jsme se rozešli. Jaro přišlo v plné kráse.

Kolektiv 1. stupně, foto Markéta Pernesová

6. kolo Bedny školy – 27. 3. 2023

Vstup do fotogalerie

V pondělí 27. března přišli do školy žáci, kteří během chvíle zestárli. Na nohy nazuli důchodky, na oči nasadili brýle a na hlavu šátek, klobouk či zmijovku. Některým přítomným nesloužili nohy, tak při chůzi použili francouzské berle či hůl. Jak se vydařilo další kolo Bedny školy můžete posoudit ve fotogalerii.

Po sečtení bodů z tematického dne i odpoledního testu v Moodlu je na prvním místě 6.A, ale třída 6.B se nevzdává. Kdo nakonec vyhraje uvidíme na konci května. Do té doby nás čekají ještě dvě soutěžní kola.

Divadlo Radost - 31. 3. 2023

Vstup do fotogalerie

V pátek 31. 3. 2023 se žáci prvních a druhých tříd naší školy vypravili do Brna na divadelní představení Pipi Dlouhá punčocha. Podle odezvy to byl pro všechny děti příjemný kulturní zážitek.

Učitelky prvních a druhých tříd.

Maškarní ples pro děti – 26. 3. 2023

Vstup do fotogalerie

V neděli 26. 3. 2023 proběhl v kulturním domě v Drnholci maškarní karneval pro děti, který pořádal Spolek rodičů a přátel školy Drnholec. Rozličné masky všech barev, velikostí i tvarů si užilo odpoledne plné zábavy, tance a řádění na parketu. Velké poděkování patří dospělému doprovodu za účast a krásné masky pro děti. A poděkování patří také všem dobrovolníkům, kteří pomohli vyzdobit sál, zajistit, aby nebyla žízeň či hlad a aby se tancovalo a soutěžilo až do pozdního odpoledne.

Hana Vlková

Recitační soutěž Mikulov - 4. 4. 2023

Vstup do fotogalerie

V úterý 4. 4. 2023 se vybraní žáci naší školy vypravili na recitační soutěž do Mikulova. Pro všechny to byl skvělý zážitek, k tomu ještě Julie Štěpaníková ve velké konkurenci získala třetí místo. Všem dětem děkuji za pěknou reprezentaci školy v recitaci.

Drumbeny - 14. 4. 2023

Vstup do fotogalerie

V pátek 14. 4. 2023 byl pro děti celého prvního stupně připravený zajímavý program - "Společné bubnování pro žáky".

Zápis do 1. třídy - 13. 4. 2023

Vstup do fotogalerie

Třinácté dubnové odpoledne jsme u nás ve škole přivítali rodiče a jejich děti u zápisu do 1. třídy.

Se slavnostní náladou a někdy i trochou ostychu přicházely předškolní děti, aby předvedly své schopnosti, které jsou nezbytné pro vstup do základního vzdělávání. Většina z nich neměla s úkoly, které si pro ně připravily paní učitelky z 1. stupně, žádný problém a po zásluze si odnášely za svůj výkon dárečky i dobrý pocit z úspěšné práce. Přejeme jim, ať jim tento příjemný pocit ze školního prostředí vydrží po celou školní docházku.

K dnešnímu dni k nám přišlo v doprovodu svých zákonných zástupců celkem 55 dětí. Pro 12 dětí žádali rodiče odklad školní docházky o jeden rok. Současně si deset zákonných zástupců zažádalo o zařazení jejich dítěte do přípravného ročníku.

Děkujeme vychovatelkám školní družiny za krásné upomínkové předměty a paní Pernesové za krásný fotokoutek.

Kolektiv vyučujících 1. stupně.

Soutěž v pexesu - 21. 4. 2023

Vstup do fotogalerie

V pátek 21. 4. 2023 se prvňáci a druháci utkali v pexesu. Turnaj byl až do konce velmi napínavý. Nakonec první místo s 37 body obsadili Tereza Krupková a Štěpán Bejdák - oba ze 2. B., druhé místo vybojovali s 32 body Veronika Blahová a Richard Vybíral - opět žáci 2.B a třetí místo získal žák z 1.A - Martin Hanák s 31 body. Všem soutěžícím děkujeme za hladký průběh soutěže.

Vyučující prvních a druhých tříd, foto M. Pernesová.

Dějepisno – výtvarná exkurze osmých tříd – 19. 4. 2023

Vstup do fotogalerie

Ve středu 19. 4. 2023 jsme se vzbudili do deštivého rána. Ach jo, zrovna dnes, když jedeme na exkurzi, musí pršet!

Sešli jsme se ve třídě, paní učitelka nám znovu připomněla, kam jedeme a proč, a v 8.00 jsme – naloděni v autobusu – vyrazili směr novým zážitkům a hlavně informacím.

První zastávka byla v Moravském Krumlově – na zámku na nás čekala expozice Slovanská epopej. Nádherných, fantastických 20 pláten od příchodu Slovanů na naše území po počátek 20. století, malovaných na lodní plachty, nám naprosto vzalo dech. K tomu bezvadná paní průvodkyně, která nám všechny obrazy podrobně popsala a vysvětlila, co na nich vidíme a proč to Alfons Mucha namaloval právě takto. S výkladem získává prohlídka úplně jiný rozměr.

Druhou zastávkou byl bývalý premonstrátský klášter Rosa coeli ( v překladu Růže nebeská) v Dolních Kounicích. Nádherná gotická památka s úžasnou paní průvodkyní… Potrava pro duši dokonalá. Po zastávce v pohořelickém nově otevřeném Lidlu, kde jsme dokoupili zásoby do prázdných žaludků, jsme absolvovali poslední – asi 5minutovou – zastávku: za Pohořelicemi u Památníku obětem brněnského divokého odsunu z r. 1945.

Během jednoho dopoledne jsme se dotkli tří období dějin – 19. st. / 20. st. (Slovanská epopej), gotika (klášter Rosa coeli) a nedávná historie (r. 1945 a odsun brněnských Němců). Byla to parádní exkurze, moc se nám líbila.

P.S. Za pedagogický doprovod (p. Lerch, Zabloudilová) musím pochválit naše žáky za opravdu vzorné chování. Obě paní průvodkyně na konci prohlídek prohlásily, že takhle hodné a vychované žáky už dlouho neviděly. Musím říct, že nás to potěšilo, je to důležitá zpětná vazba – pro ně, pro nás a pro rodiče.

Soňa Zabloudilová

Velikonoční soutěžení – 5. 4. 2023

Vstup do fotogalerie

Z vlastní iniciativy zorganizovali žáci z 8. B za pomoci žáků 8. A pro žáky 5.–9. ročníku velikonoční soutěžení. V jednotlivých disciplínách s velikonočním zaměřením soutěžící skupiny získávaly písmena do tajenky, která vedla k pokladu. Soutěžení si žáci užili (bodejť by ne, když to bylo místo dvou hodin výuky!).

Tomáš Procházka

Den Země - 21. 4. 2023

Vstup do fotogalerie

V pátek 21. 4. 2023 na oslavu DNE ZEMĚ jsme výuku na prvním stupni zaměřili na ochranu životního prostředí.

Třeťáci si například povídali o tom, co znečišťuje planetu Zemi a zda i my děti můžeme přispět k její čistotě. Tipovali si, za jak dlouho se v přírodě rozloží různé věci jako např. plechovka, ohryzek, žvýkačka atd. Poté tvořili strom a počítali matematické příklady s planetou Země.

Vyučující prvního stupně.

Výroba deskových her v matematice

Vstup do fotogalerie

Žáci šestého ročníku si v hodinách matematiky vyzkoušeli, jak náročná je výroba deskové hry. Jejich úkolem bylo vytvořit hrací pole, vymyslet pravidla a sepsat soutěžní otázky.

Na výsledky skupinové práce se můžete podívat ve fotogalerii.

Radka Tesařová

7. kolo Bedny školy – 25. 4. 2023

Vstup do fotogalerie

V úterý 25. dubna jste mohli na chodbách naší školy potkat kadeřnici, zahradníka, kuchaře, číšnici, hasiče, opraváře a spoustu dalších profesí. V tento den totiž probíhalo předposlední kolo Bedny školy.

V odpoledním testu jsme si vyzkoušeli odpovědět na otázky ohledně pohovorů a pravidel na pracovišti. Podařilo by se Vám napsat správnou odpověď na následující otázky?

Najdeš ve větě ukryté povolání? Stolek, gauč i televize jsou v obývacím pokoji.

Rozlušti a napiš povolání, které ukrývají následující indicie: mapy, družice, tabulky, déšť, televizní zprávy, teploměr.

Děkuji všem žákům, kteří se do celoroční soutěže zapojují.

Radka Tesařová

Čarodějáles - 28. 4. 2023

Vstup do fotogalerie

V pátek 28. 4. 2023 přišly děti na prvním stupni v čarodějnickém oblečení. V přestrojení děti plnily různé zábavné úkoly, soutěžily v letu na koštěti, šiškami házely na cíl, vyplňovaly čarodějnickou knihu - Lapbook atd. Na závěr vyučování byla diskotéka. Děti si to velmi užily, už se těší na příští kouzelnické úkoly.

vyučující prvního stupně

Basketbal dívek ve Valticích - 11. 4. 2023

Vstup do fotogalerie

Holky z 8. – 9. tříd se zúčastnily dne 11.4. krajského basketbalového turnaje ve Valticích, kde se umístily na krásném prvním místě. Ze srdce jim blahopřeji, jsem na holky velice pyšná a moc jim gratuluji k postupu do krajského kola v Brně.

Lucie Takáčová

Vybíjená Mikulov - 3. 5. 2023

Vstup do fotogalerie

Okrskové kolo ve vybíjené v Mikulově 3. 5. 2023

Naši žáci čtvrté a pátých tříd se ve středu 3. 5. zúčastnili okrskového kola ve vybíjené, které se konalo v Mikulově. Skončili na třetím místě. Bojovali ze všech sil, ovšem na postupová místa nestačili. Do okresního kola v Hustopečích postoupili žáci ze ZŠ Valtická a ZŠ Hraničářů v Mikulově. Přesto děkujeme za reprezentaci naší školy a krásný sportovní zážitek.

M. Bejdáková

„Zpívá celá škola“

Zahájili jsme 1. ročník pěvecké přehlídky Zpívá celá škola. Přihlásilo se celkem 9 tříd. Jejich úkolem bylo domluvit se na oblíbené písničce, zazpívat ji v libovolně zvoleném prostoru školy (kromě střechy) a píseň natočit na video. Třídy se úkolu zhostily s nadšením a hned hýřily nápady co do choreografie. První místo si jednoznačně zaslouží všichni. Krom toho jsme ocenili každou třídu zvlášť tím jejich nej...a také jedničkou do hudební výchovy.

Přípravka: nejroztomilejší, 1. A: nejrytmičtější, 1. B: nejnadšenější, 2. A: nejzpěvnější, 2. B: nejaktivnější, 3. A: nejchytlavější melodie, 4. A: nejodvážnější, 5. A: nejpestřejší, 5. B: nejveselejší.

Děkujeme všem za krásné písničky a do dalšího roku spoustu dobrých nápadů a ať nám to zpívá!

Martina Bejdáková

Oblastní plavecké závody 3. tříd – Hustopeče 9. 5. 2023

Vstup do fotogalerie

Letošních plaveckých závodů v Hustopečích se zúčastnili žáci 3. třídy: Pavel Lahvička, Adam Polák, Simona Suparičová a Eva Mitischková. Soutěžili ve dvou disciplínách: volný styl jednotlivců na 25 m a štafeta 4x25 m (dva chlapci a dvě dívky). V jednotlivcích vybojovala v kategorii děvčat 15. místo Simonka Suparičová z celkového počtu 51 děvčat. Za chlapce skončil na 20. místě Pavlík Lahvička z celkového počtu 60 závodníků. Ve štafetě vybojovali žáci za naši školu 12. místo z celkového počtu 27 škol. Dětem patří velké poděkování za perfektní sportovní nasazení a úspěšné umístění v tak veliké konkurenci plavců. Děkuji i paní Suparičové za doprovod a pořízení fotografií.

Martina Bejdáková

Jaro 2023 v tanečáku

Vstup do fotogalerie

Ani taneční kroužek při naší škole nezahálel. V sobotu 21. 4. 2023 jsme se ještě s 15 dalšími soubory účastnili mikulovské Stonožky, kde jsme sklidili obrovský potlesk a děcka svým elánem, úsměvem a nadšením byly jednoznačně nejlepší. V sobotu 13. 5. jsme měli tu čest vystupovat a reprezentovat naší školu na Mikulovských slavnostech. V neděli 14. 5. jsme potěšili srdíčka našim nejmilejším maminkám, babičkám svou letošní skladbičkou a sestavou Z pohádky do pohádky. Ještě nás můžete vidět tuto neděli, při místní oslavě Dne matek v novém kulturním domě. Děkuji všem, kteří jste se zúčastnili a reprezentovali naší školu na akcích. Moc si toho vážím a byli jste opravdu super. Rodičům děkuji za krásnou a milou spolupráci. Těším se na příští školní rok, kde to opět tanečně rozjedeme.

Bronislava Šimčíková, vedoucí kroužku

Gymnastické závody - 17. 5. 2023

Vstup do fotogalerie

Ve středu 17. 5. 2023 se uskutečnily gymnastické závody, kde se sešly děti z Drnholce, Novosedel a Mikulova pod vedením DDM Mikulov, aby předvedly, co se během školního roku v kroužku naučily. Za pozorného přihlížení rozhodčích, rodičů, trenérů i kamarádů děti zacvičily krásné sestavy na prostných a přeskoku. Ukázaly také připravené sestavy na lavičce, kladině a hrazdě. V kategorii 1. a 2. tříd rozhodčí nejvíce ocenili sestavy Marka Bešty, Karolíny Slabé a Veroniky Blahové - všichni ze ZŠ Drnholec. Nejlépe bodované sestavy v kategorii 3. -5. tříd nám předvedly Petra Skřivánková, Laura Janakieva - ZŠ Drnholec a Sofie Otoupalíková - ZŠ Novosedly. Děkujeme dětem za jejich píli a nadšení, všem přítomným za příjemnou atmosféru, paní Markétě Pernesové za krásné fotky.

Zuzana Mrenicová

Den matek v Drnholci - 21. 5. 2023

Vstup do fotogalerie

V neděli 21. 5. 2023 proběhla v novém kulturním sálu v Drnholci oslava Dne matek. Pro všechny přítomné si děti ze školky, přípravné třídy a prvního stupně připravily milá vystoupení. Účinkujícím děkujeme za velkou snahu, hostům v sále za trpělivost a pohodovou náladu.

kolektiv vyučujících, foto Markéta Pernesová

Veselé zoubky - 25.5.2023

Vstup do fotogalerie

Ve čtvrtek 25.5.2023 naše prvňáčky navštívila paní doktorka Barbora Hošková ze zubní ordinace v Mikulově. Děti si dozvěděly spoustu nových informací o zoubkách, jejich stavbě a ošetřování. Závěrem dostaly balíček se zubní pastou, kartáčkem, přesýpacími hodinami, žvýkačkou. Paní doktorce děkujeme za poučnou a milou prezentaci.

Nikola Zifčáková

Šachový turnaj - 30. 5. 2023

Vstup do fotogalerie

V úterý 30.5.2023 proběhl v odpoledních hodinách ve školní jídelně již tradiční turnaj v šachu "O POHÁR ŠKOLY". První místo beze ztráty jediného bodu obsadil Petr Zugárek, druhé místo získal Tomáš Zugárek a třetí místo si vybojoval Vilém Hanker. Všichni zúčastnění hráči byli skvělí, přeji jim pohodové prázdniny a v příštím školním roce hodně úspěšných šachových turnajů.

Hedvika Škrabalová

Atletické závody - 26. 5. 2023

Vstup do fotogalerie

V pátek 26. 5. 2023 se vybraní žáci naší školy zúčastnili atletických závodů v Mikulově.

Veronika Šmatlavová

8. kolo Bedny školy – 31. 5. 2023

Vstup do fotogalerie

Ve středu 31. 5. 2023 se druhý stupeň naší školy převlékl do duhových barev. Sjednocujícím prvkem bylo duhové oblečení a duhové doplňky. Žáci se snažili získat poslední důležité body do celoroční soutěže.

První místo vybojovala třída 6.A, kterou čeká výlet do Aqualandu Moravia.

Děkuji kolegům za pomoc s organizací. Velkou pochvalu si zaslouží i žáci, kteří se do soutěže zapojili.

Radka Tesařová

Akademie v RJ - 23. 5. 2023

Vstup do fotogalerie

V úterý 23. 5. 2023 v hodině ruského jazyka soutěžili deváťáci ve čtení, recitaci, komunikaci. Moc chválím zúčastněné žáky za jejich výkony před odbornou porotou. Všem soutěžícím přeji úspěšné ukončení posledního ročníku ZŠ a porotě děkuji za její čas.

Hedvika Škrabalová

Drnholecký slavík – 1. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

U příležitosti oslavy Dne dětí jsme i letos uspořádali již 20. ročník pěvecké soutěže Drnholecký slavík. Zpěváci pečlivě vybírali písně a také svědomitě trénovali, aby zaujali jak profi porotu, tak porotu složenou ze členů žákovské rady. Těmi, kdo nejvíce oslnili ve své kategorii a získali tak 1. místo, byla Nela Polčáková, Ondřej Peřina, Magdaléna Sýkorová a Jakub Štyks. Ostatním zpěvákům děkujeme za krásný kulturní zážitek a v příštím roce se nejen na ně budeme těšit.

Martina Bejdáková

Školní výlet 8AB 5. 6. – 8. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Školní výlet v datech:

  • jedno nalezené a vytažené klíště
  • jeden naražený palec
  • jedna ošetřená řezná rána na nártu
  • tři předčasné odjezdy
  • jeden den plný deště
  • hromady pavouků na chatkách
  • jedno rozbité okénko u chatky
  • sprchy jako z před padesáti lety
  • šílený kopec do sousední vsi

Se divím, že ještě někdo na výlet za takových podmínek jezdí! LEDA, že by to vyvážily následující okolnosti:

  • návštěva úžasných jeskyní
  • tři dny bez deště
  • sportovní hry (basket, přehazka, volejbal) dostupné téměř kdykoli
  • dvojí koupání v zatopeném lomu
  • 8 ks snězených Snickersek (učitel)
  • dostatek volného času
  • skvělá paní učitelka doplněná týmovým kolegou
  • skoro pořád dobrá nálada
  • noční stezka odvahy
  • týmové soutěže
  • luxusní pískoviště

Tomáš Procházka

Výlet druhých tříd - 13. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Na výlet jsme jeli do Hájenky Břeclav. Vše tam bylo fajn, ale nejvíc se mi líbil Lanáček. S kamrádama Tomášem a Lukášem jsme si to užili.
Z. Suchánek, 2.B

Ze školy jsme jeli do Hájenky u Břeclavi a užili jsme si tam hodně zábavy. Rozdělili jsme se do čtyř skupin a plnili různé úkoly. Složili jsme kouzlo, které oživilo Harryho. Harry udělal kouzlo, které se nepovedlo. Bylo tam dětské hřiště, maskoti, diskotéka, naučná stezka Harryho Pottera a Lanáček. Všem se nám tam strašně moc líbilo. Dominik Staša, Lukas Trněný 2. A

Hedvika Škrabalová, Zuzana Mrenicová

Hod kriketovým míčkem - 14. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Ve středu 14. 6. 2023 se uskutečnila soutěž v hodu kriketovým míčkem. Nejlepší z kategorie prvních a druhých tříd byli - Marek Bešta, Štěpán Bejdák a Matyáš Lukáč. Z děvčat ze třetích až pátých tříd obsadila první tři místa tato děvčata - Anika Vamberská, Barbora Popeláková a Simona Suparičová. V téže kategorii chlapců první místo hodem 43 metrů získal Emil Pliska, další místa získali Marek Polák a Jimi Kovář. Všem účastníkům soutěže děkujeme za snahu a příjemnou atmosféru.

Hedvika Škrabalová, Zuzana Mrenicová

Školní výlet 9.B – Lednice 12. – 16. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Lednický minaret jsme navštívili
Energii nám schody vzaly
Dost se nám tu líbilo
Nádvořím jsme procházeli
I na sochy z písku hleděli
Celý týden stál za to
Euforie nám zůstane ještě dlouho. (Patrik)

Levá pravá
Elá hop
Dojeli jsme do Lednice
Nejsme tu již poprvé
I tak jsme tu zas
Cesta byla trochu delší
Enormně se domů těším. (Karolína a Lucka)

Moc se nám to líbilo
Okamžiky jsou nádherné
Racci nám létají nad hlavami
A mají tu koně s krásnými hřívami
Venku krásně svítilo sluníčko
A opalování se nám moc líbilo. (Klára)

Mražené pochoutky pojídáme
Opálení na těle máme
Ráno se nám snídat nechce
Avšak večeři sníme lehce
V chatkách zní jen smích
A sůl nám pálí v očích. (Adéla)

Akrostichy vyjádřily vše. Netřeba nic dodávat.

Jitka Radkovičová

Školní výlet 7.B – 5.-7. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Na školním výletu 7.B pan učitel Pichanič doplněný kolegou Kovaříkem společně s žáky navštívili Moravský kras. RS Vyhlídka poskytlo ideální podmínky. Třída byla soudržná a nám všem se výlet hodně líbil. Děkujeme žákům za jejich přístup.

Stanislav Pichanič

Školní výlet 6AB 14. 6. – 16. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Třídy 6.A a 6.B vyrazily na školní výlet do Resortu Březová. A jak popsali výlet žáci?

Výlet byl:

• zábavný,

• originální,

• úžasný,

• skvělý,

• fajný,

• nejlepší,

• bombastický,

• zpěvácký,

• zkrátka super.

Radka Tesařová, Kristýna Lukáčová

Výlet 3. A a 4. A - 19. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Třídy 3. A a 4. A si jely v pondělí 19. 6. 2023 užít školní výlet do zábavního parku Permonium v Oslavanech.

Děti zde utvořily čtyřčlenné týmy a společně plnily zadané úkoly. Všichni s nadšením spolupracovali, poznávali atrakce a překážky, které park nabízí. Po náročné práci v teplém počasí se mohli všichni krásně zchladit v přírodním jezírku, odměnou pro každého byla soška v podobě permoníka na památku. Děkujeme dětem za skvělou atmosféru, výlet do Permonia všem doporučujeme.

Martina Bejdáková,Iveta Panáčková, Naďa Bezděková

Divadlo z Hradce - 8. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Ve čtvrtek 8. 6. 2023 navštívili naši školu dva herci z Hradce Králové. Pro mladší žáky si připravili představení o Veverce Zrzečce. Pro starší zahráli Divadelní cestopis.

učitelé 1. stupně

Výlet 7.A 14.–16.6.2023

Vstup do fotogalerie

Výlet 7.A - Ostrožská Nová Ves– Slovácký dvůr 14.6. -16.6.2023

Náš třídní výlet začal odjezdem vlaku z Vranovic do Brna. V Brně jsme přestoupili na druhý vlak a tím jsme jeli až do Ostrožské Nové Vsi. Ve vlaku nám paní učitelka rozdala selfie výzvy a úkoly, takže jsme měli další zábavu na výletě. Hned jak jsme přijeli, tak jsme se ubytovali a šli na oběd. Místo kuře s rýží nám dali boloňské špagety. ?? Oběd jsme s chutí snědli a šli si dát odpočinek na chatky. Ve dvě hodiny odpoledne jsme jeli do Uherského Hradiště na únikovou hru jménem „Pevnost“. Rozdělili jsme se na kluky a holky a šli na to. Jedna skupina měla vždycky hodinovou procházku po Hradišti a rozchod. Bylo to boží, ale to nejlepší nás čekalo na Slováckém dvoře. K večeři jsme měli řízek a kaši a po večeři koupání a volejbal.

Teď máme čtvrtek. Po úžasné snídani, kdy si každý mohl vzít co chtěl a kolik chtěl, jsme jeli do Buchlovic na zámek a do zahrady. Šli jsme se podívat do zoo v zahradě na mluvícího krkavce jménem Krakuša, ale jak nás bylo hodně, tak se bál a nepromluvil. Po návratu do areálu jsme byli všichni unavení. Někteří si šli ještě objednat oběd, někteří si koupili jídlo v Buchlovicích a šli zrovna na chatky. Teď odpočívám a píšu tohle povídání o výletě. Jak to dopíšu půjdu si zaplavat do rybníka a spát. Zítra už se vracíme. Ještě máme zastávku v Brně na Vaňkovce. Plánovaný příjezd do Vranovic 15:00 a pak víkend. Byl to super výlet.

Matěj Štěpaník, 7.A

Projektový týden 9. tříd 19.–23. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Seznámit se s pojmy jako hoax, infotainment, junk food news, fake news. Zahrát si hru "Staň se demagogem". Vymyslet scénář a natočit krátkou reportáž. To vše je náplní projektového týdne devátých tříd. Některé věci jsou pro deváťáky zajímavější (točit a stříhat videa a následně porovnávat výtvory), jiné jsou zajímavé méně, ale podle názoru pedagogů důležité, takže...!

Týden byl pro žáky poměrně pohodový (horší je to s námi, pedagogy) a doufejme, že splnil svůj účel.

Tomáš Procházka

Projektový týden 6. tříd 19.–23. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Projektový týden šestého ročníku navazuje na učivo občanské výchovy, kde se žáci učili o obecní samosprávě.

V průběhu týdne jsme navštívili OÚ v Drnholci, zajeli do Brna i Mikulova, abychom porovnali rozdíly mezi vesnicí, městem a statutárním městem.

A co jsme zažili?

Pracovali jsme s mapou a atlasem.

Putovali jsme po stopách notáře Jana.

Zdolali jsme 173 schodů na věž Staré radnice.

Vystoupali jsme na Svatý kopeček v Mikulově.

Vytvořili jsme pracovní listy.

Radka Tesařová

Bylinkování - 9. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

V pátek 9.6.2023 žáky prvních tříd přivítala paní Gabriela Doskočilová, kterou jsme si pozvali na workshop o bylinkách. Dětem přivezla maňásky a svoji knížku, z které si četli. Děti se dozvěděly zajímavé informace a na závěr si vyrobily svůj vlastní čaj.

Veronika Šmatlavová, Nikola Zifčáková

Projektový týden 3.A - 19. - 23. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Během projektového týdne se děti za pomocí zábavných aktivit seznamovaly se životem živočichů

a rostlin v přírodním společenství les. Četli jsme si z knížky Ondřeje Sekory Ferda Mravenec, učili se

píseň Svěráka a Uhlíře Mravenčí ukolébavka, povídali si o tom, jaké lesní rostliny vyléčí nachlazení,

horečku, bolení bříška nebo pozvednou náladu. Děti také vymýšlely lesní pohádku, plnily pracovní

listy a v posledním dnu pojídaly mravence, které samy uklohnily (mravenci z banánu a čokolády,

z okurky, ze sušenek a tyčinek). Poslední projektový den také patřil prezentaci prací a výslednému

zhodnocení. Na otázku, jaký projekt by se jim líbil pro příští rok, většina odpověděla, že fotbalový.

Martina Bejdáková

Výherci Bedny školy v Aqualandu Moravia – 27. 6. 2023

Tobogány, skluzavky, bazén, výřivky… To vše si užili výherci celoroční soutěže Bedny školy. Žáci měli díky SRPŠ zaplacený vstup i oběd – moc děkujeme. Soutěžit se vyplatí!

Radka Tesařová

Trojboj 1. stupeň - 20. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

V úterý 27. 6. si děti poměřily své síly v Drnholeckém trojboji – běh na 50 m, skok do dálky a hod kriketovým míčkem. Počasí nám přálo, děti předvedly skvělé výkony. Celá akce proběhla v příjemné sportovní atmosféře. Na vítěze jednotlivých kategorií se můžete podívat ve fotogalerii.

vyučující 1. stupně, foto Markéta Pernesová

Pasování na čtenáře 1.A - 12. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Pondělní podvečer patřil prvňáčkům z 1.A. Na akci Pasování na čtenáře děti rodičům zazpívaly a zarecitovaly básničky. Předvedly rodičům své čtenářské dovednosti. Po přečtení slibu čtenáře byly Královnou všech knížek pasovány na čtenáře. Všechny děti si zasloužily za odměnu krásnou knihu, záložku a malou sladkost. Rodiče mohli ochutnat jednohubky, které jsme s dětmi připravili v pracovních činnostech.

Děkuji všem přítomným za krásný a pohodový podvečer.

Nikola Zifčáková

Výlet 1.A - Jevišovka 20. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

V úterý jsme jeli do Jevišovky, kde nám spolužáci ukázali, kde bydlí. Poděkování patří tatínkovi Jindry Donného za milé pozvání na zahradu, kde si děti pohrály a dováděly. Taky jsme se zastavili v místní školce, kde děti posvačily a povykládaly paním učitelkám, co všechno se za celý školní rok naučily. Zpáteční cestu lesem jsme si zpestřili hraním her a završili jsme to zmrzlinou a ledovou tříští v Drnholci.

Nikola Zifčáková

Sportovec roku 1. stupeň - 21. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Den po Drnholeckém trojboji byly sečteny body v celoroční soutěži Sportovec roku. V letošním školním roce v kategorii 1. a 2. tříd nasbíral nejvíce bodů Marek Bešta , Tereza Krupková a Štěpán Bejdák, všichni z 2. B. V kategorii dívek z 3. až 5. tříd to byly Petra Skřivánková z 5. B, Ema Pitáková a Anika Vamberská, obě z 5. A. Ve stejné kategorii u chlapců zvítězil Jimi Kovář z 5. B, následovali Lukáš Klenovič a Prokop Polepil ze 4. A. Děkuji dětem za zapojení do sportovních soutěží, sportovní chování a radost z pohybu.

Zuzana Mrenicová

Projektový týden 8. tříd 19.–23. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Projektový týden je v osmé třídě zaměřený na přípravu k volbě budoucí profese. Pokud ještě někdo nezačal přemýšlet o dalším směřování po základní škole, minimálně v tomhle týdnu už uvažovat musel.

Týden začal besedami se zástupci policie a vojenským technikem, který se stará o vojenské vrtulníky na základně v Čáslavi. V úterý jsme jeli do Mikulova, kde žáci shlédli výrobu v MF Energy a Emersonu. Ve středu jsme zůstali v Drnholci a rozdělili se. Děvčata (se dvěma chlapci) zavítala do předškolního oddělení mateřské školy v Drnholci a místního kadeřnictví k paní Lapčíkové. Po krátkém ostýchání se osmělili a někteří si vyzkoušeli mytí a žehlení vlasů. Chlapci s panem učitelem Pichaničem navštívili Nové Vinařství a firmu Macháček. Podle závěrečného hodnocení žáků byl pro ně tento týden přínosem a byli rádi, že dostali možnost nahlédnout do zařízení, do kterých by se jinak nedostali.

Jana Juřenová a Stanislav Pichanič

Projektový týden 7. tříd 19.–23. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Předposlední týden ve škole, tropické teploty, sedmáci všichni pohromadě v učebně přírodopisu a co dál?

Jen tak letmo slyšíme: „Jako nějaký projektový týden? S úkoly? To máme všechno dělat???“

Ale nakonec nebylo tak zle. Žáci zjistili, že vyhledávat informace a něco nového se naučit není špatné, podívat se do neobvyklého muzea taky jde, poznat stavební slohy nečiní problém, vycházka ve třicetistupňovém vedru dá zabrat, seznámit se s novou výtvarnou technikou kyanotypie je fajn, stejně jako zahrát si pétanque.

Sedmáci, skvělá práce!

Jana Kalandrová, Soňa Zabloudilová

Drnholecký trojboj 2. stupeň – 29. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Předávání vysvědčení prvňákům na radnici - 29. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Předávání pochval ŘŠ - 30. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Loučení s deváťáky - 30. 6. 2023

Vstup do fotogalerie

Fotky tříd 2022-2023

Vstup do fotogalerie

Krásné prázdniny - léto 2023

Všem přejeme krásné prázdniny, dovolené, výlety, spoustu hezkých zážitků a hlavně šťastné a zdravé návraty domů.

Příměstský tábor Indiánské léto 10. – 14. 7. 2023

Vstup do fotogalerie

Druhý prázdninový týden se v naší škole konal příměstský tábor pod záštitou DDM Mikulov. Děti se v tomto týdnu pokusily proniknout do tajů indiánského kmene. Vymyslely si svá indiánská jména, jméno našeho kmene a vytvořily nádherný totem, který můžete vidět při vstupu do ZŠ.

Náš kmen se tedy jmenoval Konoháci. A naším heslem bylo:

„My jsme chytří Konoháci, dáme ruku vždycky k práci!“

Každý správný indián se pozná především podle specifického oblečení. My jsme si tudíž vytvořili z obyčejného bílého trička tričko indiánské. Děti použily barvy i fixy na textil, stříhaly i navlékaly korálky.

Dále se děti seznámily také se životem indiánů. V okolí Drnholce si nasbíraly různé materiály pro výrobu zbraní či šperků a jedno dopoledne si vyrobily luky, šípy, tomahavky, nožíky apod.

A protože nám celý týden počasí až moc přálo, nemohla jedno odpoledne chybět ani vodní bitva. Někteří se osvěžili více, někteří méně, ale legrace bylo spoustu.

Největší úspěch ale zřejmě mělo sportovní odpoledne na víceúčelovém hřišti. Chlapci, a že jich byla nad děvčaty přesila, hráli fotbal a holky s paní učitelkou skákaly gumu, hrály na prostředního a trénovaly stojky.

Každý den nás před polednem čekala procházka do místního Hostince u Ondrů, kam jsme chodili na obědy. Děti se chovaly vzorně, velká pochvala, a snad jim i chutnalo.

Jen ve čtvrtek jsme se vydali na celodenní výlet pěšky lesem do Jevišovky. Po cestě jsme plnili různé úkoly a v cíli nás čekal poklad a hranolky. Cestu zpět jsme jeli autobusem a celý výlet zakončili u paní Rabatové na zmrzlině, kterou děti měly zdarma. Tímto jí moc děkujeme!

No a poslední den nás čekaly zkoušky indiánské zdatnosti. Děti se ráno připravily – namalovaly si obličeje, oblékly trička a za školou proběhlo šest zkoušek:

Zkouška přesnosti – hod kamenem do kruhu
Zkouška síly – hod oštěpem
Zkouška lovu – trefit bizona
Zkouška čichu – poznat vůně
Zkouška mlčení – půl hodiny nemluvit
Zkouška kmene – schopnost spolupráce.

Všechny děti, všichni indiáni, zvládly zkoušky na výbornou a po luxusním obědě proběhlo vyhlašování a pasování na indiány, kdy děti dostaly diplom a nějaké odměny. Věříme, že byli všichni na táboře spokojení, protože my, vedoucí, jsme byly! Sešla se parta skvělých dětí, takže celý týden byla jedna velká zábava. Děkujeme všem dětem i rodičům. HOWGH!

Zuzana Blahová a Hana Schmidtová