Moje první cesta do školy - Patrik Novotný z 9.A (podzim 2008)

Na den prvního září opravdu nelze zapomenout. V naší rodině vládla taková zvláštní slavností nálada. S bráchou jsme si oblékli stejné oblečení. Vím, že oba dva jsme se nejvíc těšili na aktovky, které se mi zdály velice obrovské.

Konečně naše rodina nasedla do auta. Nastupovali jsme na základní školu do Broumova, což bylo asi 10 km od našeho bydliště. Po pár kilometrech zazněl mamčin výkřik. Přes silnici hnal místní zemědělec stádo krav na pastvu. Musím podotknout, že jsme bydleli v pohraničí, kde je jiné klima než tady na Moravě. Chladnější a drsnější podnebí, takže žádné vinice nebo ovoce a zelenina. Nejvíce chov dobytka. To jsme pochopili právě prvního září. Stádo bylo velmi početné, pro mě a bráchu to byl svým způsobem zážitek. Horši pohled byl na mé svátečně oblečené rodiče. Čekání bylo opravdu dlouhé podle častých pohledů mé matky na hodinky. Ovšem začalo to být ještě zajímavější. Jedna kráva zjistila, že asfaltová silnice je lepší než zelený trávník, který tak dobře zná. Rozhodla se, že dál nepůjde. Zemědělec byl velmi rozčilený, ale podle mě víc rozčílená byla moje mamka. Rázným způsobem vystoupila s auta. Sám už nevím, zda chtěla tu krávu popohnat nebo ji domluvit. Teď už chápu, že kráva je prostý tvor, který nemá zábrany. Mamka v tom rozčílení uklouzla na tom, co není zrovna voňavé. Že není voňavá ani mamka, jsme okamžitě zjistili, když nastoupila do auta.

Takže co se dělo dále?!? Okamžitá otočka na silnici zpět k domovu. Bylo to jako film na videu, který si přetáčím. Zase ta samá ranní procedura. Ještě jsem neznal hodiny, ale vím, že paní učitelka ještě ve třídě nebyla, když jsme konečně dorazili do školy. Podle toho jsem usoudil, že zpoždění nemáme. .

Závěrem chci podotknout, že velice dobře chápu pořekadlo mé mamky, když nás budí do školy o půl hodiny dřív: „A co kdyby krávy nebo něco jiného?!?“ Nezapomenutelný zážitek to opravdu byl pro nás všechny. Když teď vidím fotografie celé rodiny v ten den před školou, tak mám chuť do fotografie přimalovat třeba do rožku malou, ale opravdu malou kravičku. A nebo aspoň roztomilé telátko. Co myslíte?!?